Bornholm er en fantastisk ø, som rummer så mange fantastiske steder, at det er svært at nå hele øen rundt på en uge. Vi gjorde dog forsøget i efterårsferien 2019, og nåede stort set rundt på hele øen. Vi nåede både, at opleve de kendteste seværdigheder og de skønneste pletter.

Bornholm er helt sikkert en perle, som giver en masse dejlige og uforglemmelige oplevelser uanset, hvor man kører hen. Vores familie elsker at opleve og tage på ture. Vi har derfor været på farten hver eneste dag. Hvis man vil kan man sagtens komprimere det og tage flere seværdigheder end vi har gjort, men når vi møder et sted hvor børnene hygger sig og gerne vil være – ja så bliver vi.

 

 

DAG 1: SYD BORNHOLM

DueoddeDueodde strand på Bornholm

Kør til Dueodde og parker bilen ved stranden. Tage en dejlig gå tur langs med vandet. Nyd skovene, klitterne, vandet og stranden.

Når man står på stranden på en kold efterårsdag, kan man kun forestille sig hvor lækkert her vil være på en dejlig varm sommerdag. Så er du heldig at være her på en sommerdag, så hop i bølgen blå.

Tag skovle og spande med, så er underholdningen også sikrede for børnene uanset årstid.

 

Tag en tur op i Dueodde fyr og nyd den storslåede udsigt, over syd Bornholm og havet fra toppen.

 

Snogebæk

Kør til Snogebæk og få frokost på røgeriet. Her kan man få den mest fantastiske fiskebuffet til rimelige penge.

Snogebæk er i sig selv en rigtig hyggelig bornholmsk fiskerby. Her er hyggelige caféer  og spændende butikker man kan gå på opdagelse i på en lille slentretur gennem byen. Her er turister, men ikke i samme omfang, som i mange andre Bornholmske byer. Så trænger du til et lille afbræk, så kan Snogebæk anbefales.

 

DAG 2: ALMINDINGEN

Er vejret til en dag i naturen, anbefaler jeg at i køre til Almindingen, en kæmpe skov beliggende midt på Bornholm, som rummer flere af de store seværdigheder. Her kan man sagtens nå både Rytterknægten, naturlegepladsen og Ekkodalen på en formiddag.

Rytterknægten på Bornholm

Trailbane ved rytterknægten på Bornholm

Rytterknægten

Det høje tårn som blev skænket, som en gave til kongen fra Bornholmerne i 1856, er et besøg værd. Ikke kun for de mange trapper til toppen, men også for den smukke udsigt der venter, hvis man tør gå den lange vej hele vejen op i toppen af det lille “Eiffeltårn”.

Fra rytterknægten kan man følge mange afmærkede stier rundt i den omkring liggende skove. Bl.a. kan man på en kort gåtur nå Ekkodalen.

Har man børn med på tur, kan det bestemt betale sig at tage deres cykler med til rytterknægten. Her er nemlig en lille mountainbikebane, lavet specielt for børn. Der er små bakker og udfordrende sving – som de små snildt kan bruge lang tid på at udforske.

Lige ved siden af rytterknægten er der et kæmpe trailcenter, med rigtig mange forskellige mountainbikebaner, af forskellige sværhedsgrader.

 

NaturlegepladsNaturlegepladsen på Bornholm

Lidt længere nede af vejen, lige overfor travbanen, ligger der en stor naturlegeplads. Her er masser af udfordringer for børnene, overdækkede hytter til medbragt mad og bålhytter.

Lige ved naturlegepladsen er der en lille børne gåtur, hvor man følger mussemark, og hører om alle hans fjender i skoven. Dyrene er flot skåret ud i træ, og er en oplevelse for selv de små i familien.

Ikke langt fra naturlegepladsen finder man også en hundeskov. Den er ikke stor, men hundene har mulighed for at få brændt lidt krudt af uden snor og blive socialiseret.

 

EkkodalenEkkodalen på Bornholm

Ekkodalen er lige som de andre dejlige steder på Bornholm en seværdighed som man SKAL opleve. Ikke mindst børnene hygger sig med at der trods alt findes et sted i verden, hvor det er ok at råbe. Og det gør de også. Hele vejen på den smukke gåtur kan man høre hvordan børn og voksne hygger sig med at råbe mod klippevæggene. Nogen får svar på hvad Møller og præsten drikker, andre hvad der giver ægter prinsesser smerter.

Gå hele turen ned over åen og op af skrænten på den anden side, for at nyde udsigten den anden vej også. Om ikke andet så synes børnene der er sjovt at klatre på de mange klipper.

Når man er i Ekkodalen kan det anbefales at tage frokosten på café Genlyd. Her kan man bestille kæmpe tarteletter – og de er store og gode.

Café Genlyd er en lille cafe og der er ikke plads til mange gæster, Derfor anbefales det, at bestille bord i god tid. Vi bestilte en uge inden, og der var ikke mange tider at vælge imellem tilbage. Se mere og bestil bord her.

Eftermiddagen kan enten bruges i Aakirkeby, som er den eneste store by på Bornholm uden havn – eller man kan køre til en af de utallige charmerende havne byer.

 

DAG 3: NORD BORNHOLM

Jons Kapel

Start dagen nord for Hasle, ved Jons Kapel.

En tur ned af de mange trapper, giver en perfekt legeplads til klatrelystne børn. Stranden er fyldt med sten som børnene, kan klatre rundt på.

Imens kan forældrene nyde den flotte udsigt og de smukke klippe formationer, inden den lange tur op af alle trapperne skal overståes.

 

Hammershus

Det helt store must-do, som turist på Bornholm er Hammershus. Det er helt sikkert en kæmpe oplevelse både for børn og voksne, at gå rundt blandt ruinerne og forestille sig hvordan det har været at bo her for 800 år siden.

Besøgscenteret er også et besøg værd, her får man et indblik i hvordan borgen så ud da den stod færdig og flot for 800 år side.

Den bedste udsigt over hele Hammershus får man fra besøgscenterets tag, og lige når man kommer ud af døren fra besøgscenteret.

Hver år den 15. Oktober laver beredskabsstyrelsen en lys-øvelse og sætter lys på Hammershus, som kan opleves om aftenen.

 

Opalsøen

Kør videre til Opalsøen og gå en tur rundt om søen. Om sommeren kan man tage en af Danmarks længste svævebaner hen over søen – en spændende oplevelse for de store børn.

På Strandpromenaden i Sandvig ligger der en lille grillbar, her kan i få en nem og billig frokost.

 

Allinge

Gå evt. en lille tur i Allinge, og nyd den hyggelig atmosfære i de smalle gader. Her er klipperne helt inde i havnen og man føler at man er en del af Bornholms storslåede natur selvom man står midt i byen.

 

DAG 4: SVANEKE

I efterårsferien er brændegårdhaven desværre ikke åben – er du på Bornholm i sommermånederne foreslå jeg at du bruger dagen der.

I vintermånederne, kan dagen bruges i en af Bornholms to svømmehaller i Gudhjem eller Rønne.

Svaneke er et perfekt udflugtsmål til eftermiddagen.

 

Svaneke

Svaneke er endnu en af de meget charmerende byer på Bornholm. Her er små gader og hyggelige baggårde.

Byen er et besøg værd af mange gode grunde. Men vigtigst af alt er glaspusteriet. Børnene var meget fordybet i at opleve hvordan glaskunstneren varmede og pustede glasset i forskellige former, for tilsidst at komme det i ovnen. I byen findes der også et glaspusteri, hvor man selv har mulighed for at pynt og skrive på sine egne glas.

 

Bolchekogeri, ismejeri og bryggeri

Torvet i svaneke er fyldt med spændende butikker, og børnene kan også her få masser af tid til at gå med både at kigge og smage på bolcher der bliver lavet i bolchekogeriet og spise isene lavet i ismejeriet. For forældrene er det også på torvet at bryggeriet har til huse. Bryggeriet er mere en restaurant og lille butik end det er en bryggeri-oplevelse.

 

 

DAG 5: ØSTKYSTEN

Øster Lars kirke

Start dagen ved Øster Lars kirke, den mest besøgte rundkirke på Bornholm. Det koster 20 kr. at komme ind, og opleve den specielle indretninger i det runde kirkerum. Der er mulighed for, at kravle op af den autentiske gamle trappe, helt op under loftet, hvor der er en god udsigt ud over markerne.

 

Danmarks største vandfald

Kør derefter til Døndalen nord for Gudhjem, ca. 1 km ud af stien ligger det smukke vandfald, som skulle være Danmarks største. Skoven er virkelig smuk og eventyragtig, med mos og alger op af træerne. De sidste 50 meter hen mod vandfaldet egner sig ikke til barnevogn.

 

Helligdomsklipperne

Ikke langt derfra, lige ved Bornholms kunstmuseum ligger Helligdomsklipperne.

Her kan man opleve de store sprækker ind i klipperne, og hvis man tør, kan man trække maven ind og gå en lille tur inde i de smalle sprækker.

 

Halloween i Gudhjem

Spis frokost i Gudhjem, enten på pandekage restauranten eller røgeriet ned på havnen.

I efterårsferien, er der masser af halloween stemning og aktiviteter i byen. Dem kan man snildt bruge en hel eftermiddag på.

Kl. 14 er der karmelkast ved karamelbutikken. En sjov lille konkurrence for børn mellem 3 og 11 år.

 

 

DAG 6: NEXØ

Rokkestenen 

I skoven omkring rokkestenen, er der masser af gå-ruter, som alle kommer forbi rokkestenen. Om efteråret er skoven en smuk oplevelse, med masser af svampe og gode gemmesteder. Vi hyggede os en hel formiddag i skoven, og havde cykler og løbehjul med til børnene, og det kunne de sagtens bruge på den gode sti hele vejen hen til rokkestenen. 

Eftermiddagen kan bruges i Nexø. Her er mange spændende butikker, men byen er ikke lige så charmerende som mange af de andre bornholmske byer.

Har i børn med på ferie, kan værftet på havnen anbefales. Her er både et legeland og skaterbane for børnene, og en lille cafe til forældrene mens de venter.

Læs meget mere om Væftet her

 

DAG 7: RØNNE

Rønne er en hyggelig gammel by, med mange smalle gader og hyggelig små huse. Her er et udvalg af butikker, som man ser i mange andre mindre danske byer. Her kan man sagtens bruge et par timer inden færgen sejler hjem ad igen.

 

 

Se min pakkeliste til sommerhus i efterårsferien her

 

Håber jeg har været med til at inspirer til at i får en rigtig god ferie på Bornholm.

God ferie

 

TineSkov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *